Dönüş haritaları; doğum haritasındaki her göksel elemanın göğü turlayarak tam başlangıç noktasındaki aynı derece dakika ve saniyesine geldiği konum, tarih, saat ve dakika ya göre çıkartılan haritaya verilen addır.
Aşağıdaki örnek haritaları inceleyelim:
- Harita; doğum haritası 9.1.2000
- Harita; doğum haritasının Güneş Dönüş haritası (solar return) dikkat ederseniz 1 ve 2. haritalardaki Güneş dereceleri aynıdır: 18:47:19 Oğlak. 2. harita 2021 yılının Güneş dönüş haritasıdır. O yıl doğum gününden itibaren bir dahaki doğum gününe kadar neler olacağını incelenir.
- Harita; Jüpiter dönüş haritasıdır. Jüpiter’in doğum haritasındaki yerine geldiği ana göre hesaplanır. Dikkat ederseniz 1. ve 3. haritalardaki Jüpiter konumları aynıdır: 25:42:11 Koç . Sadece Güneş ve Ay geri gitmezler. Diğer gezegenlerin natal konumlarına dönme sırasında ilk geçişten sonra geri gelip tekrar geçebilirler. Bu durumda ilk geçiş, geri gelirken geçiş ve tekrar ileri giderken son geçiş seyrinde aynı konumdan 3 defa geçmiş olurlar. Böylelikle de 3 adet dönüş haritası oluşur. Bu durumda 2 yol düşünülebilir: 1- İlk ikisi kısa dönemi ama son geçiş bir daha gelene kadar ki dönemi kapsar diye düşünebiliriz. Yani son geçişi dikkate almak. 2- Eğer, natal haritadaki o gezegen o noktadan ilk geçiş sırasında doğmuşsanız ilk geçişi, son geçişte doğmuşsanız son geçişi, geri durumda iken doğmuşsanız geri durumdaki dönüş haritasını kullanmak da mantıklı bir yol olabilir. 3- Bazen dönüş sırasında gezegen o konumdan sadece bir defa geçerek turuna devam edebilir. (aşağıdaki örnekte de öyle olmuştur). Böyle durumlarda natal gezegen ister retro ister düz konumda olsun tek geçiş haritası olmak zorundadır. Bu konuda belki elinizde bir makale vardır ve paylaşmak isterseniz mail yoluyla ulaştırabilirsiniz memnun oluruz. Önerim; dönüş haritalarınızdaki 3 olasılığı da incelemenizdir Not: Örnekteki Jüpiter dönüşünde Jüpiter o konumdan bir defa geçmiştir.
Dönüş _ Return haritalarda en sık kullanılanlar Güneş ve Ay dönüş haritalarıdır.